dinsdag 7 februari 2012

Untitled

In San Francisco wordt het jaarlijkse congres gehouden van de American Academy of Orthopaedic Surgeons. Op dit enorme congres met orthopeden vanuit de gehele wereld, allen hopend de State of the Art te horen op een bepaald gebied in de orthopedie.
De slijtage van het duimbasisgewricht is de meest voorkomende slijtage van een gewricht bij de mens en derhalve is ook hier een symposium aan gewijd.
Op de polikliniek orthopedie van het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg wordt geregeld een afweging gemaakt omtrent de beste wijze van behandelen van slijtage van dit gewricht: brace, injectie, operatie op diverse manieren. Vanuit deze afdeling is recentelijk ook gepubliceerd over de resultaten van een prothese van dit gewricht.
Onderstaande korte opmerkingen en conclusies geven een beeld van de huidige stand van zaken omtrent de slijtage van dit kleine, maar veel problemen verzorgend gewricht.

Thumb CMC Arthritis: Anatomy, Hormones, Biomechanics and a Surgery Wish List Symposium.

The CMC joint: a marvelous piece of machinery.
Het duimbasisgewricht dient zowel beweeglijk als stabiel te zijn, uniek voor de mens, 120 kg druk op het gewrichtsoppervlak bij het grijpen van een kopje koffie.
Weinig stabiliteit vanuit de ossale componenten, veel stabiliteit vanuit ligamenten en musculaire besturing.

Biomechanics – How we think the CMC joint works – an update.
Gewrichtslaxiteit (groter bij vrouwen) wordt gezien als een van de oorzaken dat artrose van dit gewricht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, maar dit wordt tot op heden in basaal onderzoek niet teruggevonden.
De verschillende functies (pincetgreep, sleutelgreep en cilindergreep) geven verschillende bewegingen en belasting van het gewricht.

Anatomy - New evidence to challenge old ideas of the CMC joint.
Artrose komt 6 maal vaker voor bij vrouwen, exponentieel stijgend met de leeftijd. Hormonale invloeden op kraakbeendegeneratie zijn evident aanwezig, maar deze beïnvloeden ook de laxiteit van ligamenten en dus de beweeglijkheid van de gewrichten. Onenigheid bestaat over de primaire stabilisatoren van het CMC 1 gewricht, maar de dorsale ligamenten zijn dorsaal het dikst en het dichtst geinnerveerd, hetgeen belangrijk is bij de positiezin van dit gewricht.

Hormonal Influences - Theories and Evidence of CMC arthritis.
Hyperlaxiteit zorgt voor langzamer herstel van distorsies en voor het vaker voorkomen van deze distorsies. Ook artrose van het CMC 1 gewricht is gerelateerd aan hyperlaxiteit, maar of de hormonale status daarin meespeelt of dat het een uiting is van de kwaliteit van het bindweefsel blijft onduidelijk. Om de verbanden nog lastiger te maken is er ook een relatie tussen blootstelling aan oestrogeen en artrose. Ook het relaxine gehalte (hormoon dat ligamenten slapper maakt) in ligamenten en serum is hoger bij vrouwen dan bij mannen. Het lijkt er dus op dat genetische, maar ook omgevingsfactoren meespelen in het ontstaan van artrose.

Reconstructing the CMC joint: Save the anatomy.
Uitgaande van de belangrijke rol van ligamenten bij het ontstaan van artrose, is het reconstrueren van ligamenten rondom het CMC 1 gewricht een logische stap bij de beginstadia van artrose: het tegengaan van artrose echter wordt hier niet mee bereikt.

Surgery for CMC joint pain: less is more.
Er zijn diverse operaties ter bestrijding van CMC 1 artrose, zoals het verwijderen van het trapezium, met of zonder interpositie van peesmateriaal, leveren goede resultaten, waarbij de meest simpele operatie de minste complicaties en re-operaties gaf: trapeziectomie (Cochrane database 2009).
Kijkend in de toekomst wordt ook de arthroscopische hemitrapeziectomie getoond, maar de afstand met zeer gevoelige huidzenuwen is dermate klein dat hier mogelijke risico's worden gelopen.
Nog verder in de toekomst is het arthroscopisch reconstrueren van het intermetacarpale ligament (Yao and Lee, Arthroscopy).

FINAL PANEL - What is the ideal surgery for CMC arthritis?
In dit deel van het symposium wordt de parallel gezocht met de heupartrose behandeling: ook in de begindagen werd bij slijtage van de heup de heupkop verwijderd, maar later werden de protheses verbeterd met dien verstande dat de plaatsing van een prothese nu standaard is. De toekomst zal ook voor het duimbasisgewricht moeten uitwijzen of protheses langdurige pijnverlichting geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten