woensdag 8 februari 2012

PRP symposium AAOS 2012

Op het grootste orthopedie congres ter wereld, AAOS in San Francisco, werd vandaag een symposium georganiseerd om de huidige stand van zaken te bespreken omtrent PRP, platelet rich plasma ofwel "bloedinjecties".
In het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg wordt PRP op experimentele basis gebruikt bij peesslijtage klachten en later deze week presenteert Gosens de 2 jaars resultaten van de vergelijkende studie tussen injectie met corticosteroïden en PRP bij de chronische tenniselleboog. De wetenschappelijke artikelen geschreven door Gosens werden door de diverse sprekers genoemd als level 1 bewijs voor het positieve effect van PRP bij de tenniselleboog.

Should I use PRP for My Patients in the Office and Operating Room?

Despite the limited basic science research and clinical trials, platelet rich plasma/fibrin matrix is currently being used by orthopedists to treat a wide variety of musculoskeletal conditions. Up to date scientific information on PRP will be presented to clarify the indications for the practicing orthopedic surgeon.

In 2011 werd op ditzelfde congres door de expert group (waaronder Gosens) besloten dat PRP een onbewezen optie was voor diverse orthopedische problemen. Het al dan niet aanwezig zijn van leukocyten in PRP wordt gezien als een belangrijk issue, maar mogelijk afhankelijk van de indicatie. Ook de toedieningsvorm, de wijze van activatie en de concentratie van de bloedplaatjes zijn belangrijk.

The Basic Science of Platelet-Rich Plasma (PRP): What Clinicians Need to Know.
Steven Arnoczky, Michigan State University, East Lansing, Michigan, United States.
Uitgangspunt van PRP toediening is het optimaliseren van de omstandigheden om te komen tot weefselherstel. De bloedplaatjes zijn Moeder Natuur haar pakhuis van groeifactoren. Reeds 40 jaar ervaring, effectiviteit en veiligheid van PRP in de mondheelkunde. Alle publicaties op een stapel laat een 50-50 verdeling zien mbt de effectiviteit in de orthopedisch toepassingen. Waarschijnlijk is dit een gevolg van het feit dat PRP een niet exact gedoseerde therapie is, er zijn variaties in concentratie, de aanwezigheid van leukocyten, activatie, etc. Ook is de relatie tussen de hoeveelheid groeifactor en de response van de diverse cellen niet lineair en verschillend per cel en groeifactor. De toedieningsvorm en frequentie is ook nog een kwestie van onderzoek. Het is dus niet onmogelijk dat de ene PRP wel effectief is en de andere niet.

PRP for Muscle Injury and Tendinopathy: We Use It, but...Should We?
Nicola Maffulli, Queen Mary University of London, London, United Kingdom
In een humoristische presentatie maakte deze spreker duidelijk dat het idee van het gebruik van PRP om de natuurlijke helingsreactie te stimuleren weliswaar logisch is, maar dat er vele mitsen en maren zijn. Zo benadrukte hij de diverse fasen van weefselgenezing (inflammatie, proliferatie en remodellering) naast elkaar verlopen en dat de timing van een injectie in het totale proces van weefselgenezing belangrijk is.
In de literatuur blijkt dat het gebruik van PRP bij de achillespees niet beter werkt dan een placebo, maar bij de elleboog wel.
Voor kniepeesproblemen is nog weinig bewijs, maar mogelijk dat de gezamenlijke serie vanuit het St. Elisabeth ziekenhuis en de Medinova kliniek hierin verandering gaat brengen. Het artikel is momenteel onder beoordeling van een wetenschappelijk tijdschrift.
De toepassing van PRP bij spierblessures is helemaal niet gesteund door literatuur, maar ook hier is het gebruik wijd verspreid....

PRP for Tendon Repair: Rotator Cuff and Achilles.
Pietro Randelli, Milan, Italy
Deze spreker besprak de literatuur omtrent het gebruik van PRP bij het herstel van de geruptureerde achillespees: twee studies zijn aanwezig en spreken elkaar tegen. Vervolgens besprak hij zijn resultaten in met name de toepassing van PRP bij het herstel van de rotator cuff. Deze studies zijn op deze weblog reeds besproken: bij kleine scheuren geeft het een beter herstel, maar bij de grotere scheuren is dit effect niet aanwezig. Een nadeel van deze opdeling van de totale groep in twee groepen is dat bij de berekeningen van het benodigde aantal patiënten geen rekening was gehouden met deze opdeling: de studieresultaten worden hierdoor minder betrouwbaar. In de literatuur worden deze positieve effecten van PRP bij rotator cuff repair echter niet gevonden.

PRP and Ligament and Meniscal Healing: Facts, Fiction, Science and Experience.
Nicholas Sgaglione, Great Neck, United States
Het gebruik van PRP bij een kruisbandreconstructie wordt door deze spreker besproken. Onderscheid moet gemaakt worden tussen de klinische resultaten en de radiologische. In de literatuur is weinig voorradig, maar samenvattend heeft de patient met PRP bij de operatie minder pijn, een snellere ingroei en een stabielere knie bij onderzoek, maar een ander onderzoek laat geen verschil zien. Recentelijk (nog niet gepubliceerd) onderzoek laten wel degelijk een snellere "ligamentisatie" zien van de gebruikte pezen bij deze reconstructie hetgeen een beter uiteindelijk resultaat zou suggereren.
Bij het acute mediale bandletsel is geen literatuur voorradig die het gebruik van PRP ondersteunt. Voor het gebruik van PRP bij het hechten van een meniscus is er ondertussen gepubliceerd bewijs dat het aantal rerupturen van de meniscus lager is als deze rupturen worden gehecht met interpositie van een platelet rich fibrine matrix, zelfs in de zgn wit-wit letsels.

PRP for Articular Cartilage Injury and Osteoarthritis.
Brian J. Cole, Rush University Medical Center, Chicago, Illinois, United States
Het uitgangspunt van PRP gebruik bij kraakbeenletsel is het modificeren van de katabole reacties die aanwezig zijn in een degenererend gewricht. Hiervoor is basaal wetenschappelijk bewijs aanwezig, waarbij de diverse enzymen die de kraakbeenmatrix afbreken geremd worden. Klinisch (dat wat de patient ervaart) is er een positief effect op de pijn, met name bij laaghartige artrose van de knie.

Concluderend kan gezegd worden dat PRP een verbetering is in de strijd tegen diverse letsels, maar dat PRP niet de oplossing is voor alle problemen en dat er behoefte is aan uitgebreid en goed methodologisch opgezet onderzoek.
Het gebruik van PRP is tot op heden nog steeds te beschouwen als experimenteel, aldus de aanwezige sprekers en publiek, waarbij het bewijs voor de tenniselleboog op een hoog niveau ligt.
Recentelijk is een gehele editie van Operative Techniques in Sports Medicine gewijd aan het gebruik van PRP. Gosens uit het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg had de eer hier ook aan te mogen werken (zie elders op deze weblog voor het artikel).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten