dinsdag 7 februari 2012

Current Controversies in Shoulder Surgery.

P125

"Current Controversies in Shoulder Surgery" is een van de vele symposia op de AAOS 2012 in San Francisco. Door de groten van de schouderchirurgie uit Amerika hun licht te laten schijnen over de huidige lastige onderwerpen, ontstaat een leerzaam inzicht in de problemen waar de patient met schouderklachten en de schouderorthopeed mee worstelt.
Onderstaand enkele opmerkingen en conclusies uit het symposium.

Single Row Repair: Does it work reliably? Richard Ryu
Er zijn diverse publicaties dat single row en double row repairs gelijke resultaten geven, maar de double row repair heeft zijn issues: over-tensioning, vermonderde peesdoorbloeding, medial row failure, hogere kosten. Mogelijk is een dubbele rij hechtingen wel beter bij de grotere rupturen.

Double Row Repair: The new gold-standard. Felix H. Savoie, III
Uitgaande van het doel een anatomische reconstructie te maken van de aanhechting van de pees op de footprint, is het met name bij de grotere rupturen logisch om de diverse lagen van de cuff over een groter botoppervlak vast te hechten: "single row repair is converting a full thickness tear to a partial thickness tear". Hierbij is de doorbloeding van ultiem belang: bloed komt van de mediale bursa, maar cellen komen van de footprint welke tot bloedend toe is genettoyeerd. In het debat met de vorige spreker is er veel verwarring: niet iedere patient is hetzelfde, niet elke scheur is hetzelfde.

Biologic factors influencing tendon healing. Scott A. Rodeo
De gebruikelijke genezing is door het creëren van littekenweefsel, maar een echt nieuwe pees-bot-overgang ontstaat niet. Het moduleren van de genezing door het beïnvloeden van de ontstekingsreactie kan potentieel tot een betere repair leiden.
Het gebruik van NSAID's in de eerste 4 weken na een cuff repair kan leiden tot een verminderde peesgenezing. Ook remmers van bepaalde enzymen (MMP's), zoals bijv het antibioticum doxycycline, stimuleren peesgenezing. Uiteraard werd ook hier het negatieve effect van roken of diabetes mellitus en hypercholesterolemie op peesgenezing benadrukt. Ook het vaak voorkomen van vitamine D deficiëntie heeft gevolgen voor zowel het bot als de pees.

Biologic strategies to promote tendon healing. Leesa M. Galatz
"Tendon repair is a reparative process, not a regenerative process".
Het gebruik van een patch augmentation zorgt voor een verbeterde overdracht van kracht, maar ook als matrix voor ingroei van peescellen. Het gebruik van PRP is nog niet bewezen effectief bij het repareren van een rotator cuff scheur. Ook stamcellen zijn nog onbewezen effectief.
Deze spreker gaf het advies de patient zorgvuldig te kiezen om tot een zo hoog mogelijk succespercentage te komen (kleine scheuren zonder spieratrofie bij jonge niet rokende mensen).

Arthroscopic capsulolabral repair in instability. Jeffrey S. Abrams
Door de jaren heen lijkt de arthroscopische stabilisatie de gouden standaard geworden, behalve bij ossale defecten en contactsporters: dan ontstaan hogere recidiefpercentages. Ook HAGL laesies en revisie operaties worden gezien als indicaties voor een open procedure.

Coracoid transfer in instability: selective or universal? Scott P. Steinmann
Voor met name de ossale defecten aan de glenoidale zijde (6 mm of meer) wordt een Bristow Latarjet procedure gekozen met goede resultaten in deze categorie patiënten.

Repair of superior labral lesions. Shawn W. O'Driscoll
Niet elke SLAP lesie is pijnlijk, voorspellend voor succes is de dynamic labral shear test, welke diep posterior pijnlijk is bij 70-140 graden abductie van de geëxoroteerde arm. Of een repair of tenodese de optie van keuze is, blijft onbekend.

Biceps tenodesis. Anthony A. Romeo
Niet operatieve behandeling zorgt bij de sporter vaak voor een verlaging van het sportnivo. Operatief herstel (SLAP repair) geeft in 2/3 van de patiënten een redelijk goed resultaat. De oplossing voor een gefaalde SLAP repair is vaak een biceps tenodese, ook bij de zeer veeleisende sporter of militair. Voor de oudere patient (65+) is een tenotomie een goede optie.

New glenoid components. Gerald R. Williams, Jr
De glenoidcomponent van een totale schouderprothese is de zwakke schakel. Falen van de schouderprothese kan door loslating van de prothese, maar ook slijtage van het implantaat. Met name metal backed protheses zijn berucht om hun slechtere lange termijn resultaten vanwege versnelde slijtage. Nieuwere designs, waaronder een posterior augmented component, zijn uiteraard nog onbewezen.

The role of hemiarthroplasty in shoulder reconstruction. John W. Sperling
Er zijn enkele studies die de hemiprothese vergeleken met de totale schouder prothese. Er is in die studies een superioriteit voor de totale schouderprothese met name bij de jongere patient.

Biologic glenoid resurfacing. Jon J P Warner
Bij de zeer jonge patient met glenoidproblemen wordt in sommige gevallen niet een glenoidprothese geplaatst, maar wordt ofwel het glenoid met boorgaten behandeld om groei van littekenweefsel te stimuleren. Een andere oplossing is het (arthroscopisch of open) inhechten van een donormeniscus.

Complications in shoulder arthroplasty, can they be prevented? Joaquin Sanchez-Sotelo
Het complicatiepercentage na 6 jaar is 22,6%, hetgeen beduidend hoger ligt dan bij heupen en knieën. Vaak is hier het glenoid hiervan de oorzaak: ofwel bij hemiprotheses is er sprake van erosie, ofwel bij de totale prothese loslating van de glenoid component.
Het voorkomen van infecties kan een grote stap maken door preoperatieve decontaminatie van neusdragers van Staphylococcus Aureus.
Luxaties kunnen worden bestreden door een goede weke delen release, maar ook een goede en stevige repair van de subscapularis tentomie.
Het voorkomen van peesproblemen is het kiezen van de juiste maat en positie van de prothese. In geval van een verregaande degeneratie van de rotator cuff dient een repair van een scheur gedaan worden en bij niet reparabiliteit kan de reversed schouderprothese uitkomst bieden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten