zaterdag 17 december 2011

Wat verwachten patiënten van een schouderprothese?

In de Amerikaanse Journal of Bone and Joint Surgery verscheen in november een interessant artikel waarin de auteurs zich nu eens niet afvroegen wat de resultaten waren van de door hen geopereerde schouders, maar wat de patiënten verwachtten van de schouderprothese en welke van de door hen ervaren klachten nu het meest belangrijk waren.
Het verbeteren van de pijn in de schouder overdag en gedurende de nacht waren belangrijke items, maar ook een winst verkrijgen in de bewegingsuitslagen van de schouder was een vaak geuite wens (resp. 86, 82 en 84% van de ondervraagden). Bekend is dat de winst in pijn goed te voorspellen is na een schouderprothese, maar dat de winst in beweging lastiger te voorspellen en te controleren is, terwijl dit toch vaak een van de belangrijkste wensen is van de schouder artrose patient.
Daarnaast viel op dat de jongere patienten hogere verwachtingen hadden met betrekking tot de resultaten van de plaatsing van de prothese van de schouder, iets wat gevolgen kan hebben voor de uiteindelijke gerapporteerde resultaten en mogelijk ook de levensduur van de prothese (jongeren willen meer, dan valt het vaker tegen, en doen meer, waardoor de prothese sneller slijt).
Het verdient dus aanbeveling goed uit te vragen bij een patient die in aanmerking komt voor een prothese van de schouder wat de wensen en verwachtingen zijn om niet bedrogen uit te komen.

Henn et al. Preoperative patient expectations of total shoulder arthroplasty. JBJS(A) 2011;93:2110-5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten