woensdag 21 december 2011

Fusie Tilburgse ziekenhuizen niet zomaar voor elkaar?

Op de diverse sociale media verscheen ondrestaand bericht dat de voorgenomen fusie van de beide Tilburgse ziekenhuizen niet zo maar een feit kan worden. De gronden waarop men voornemens is te fuseren: verhoging van de kwaliteit van zorg, blijkt nu juist een van de redenen te zijn waarom een fusie niet zou kunnen.

Nader onderzoek fusie Tilburgse ziekenhuizen
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft dinsdag 20 december laten weten nader onderzoek te willen doen naar de (bestuurlijke) fusie tussen het TweeSteden ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis.
Op 10 november hebben de beide ziekenhuizen het voornemen tot (bestuurlijk) fuseren bij de NMa gemeld. De NMa heeft vervolgens onder meer per gemeente onderzocht naar welke ziekenhuizen de voorkeur van patiënten uitgaat en wat de reisafstanden zijn naar verschillende ziekenhuizen in Noord-Brabant. Uit dit onderzoek blijkt dat het merendeel van de patiënten uit Midden-Brabant voor algemene ziekenhuiszorg naar één van de ziekenhuizen gaat. Op basis hiervan meent de NMa voorlopig dat de twee ziekenhuizen met name met elkaar concurreren. De concurrentie vanuit ziekenhuizen in Breda, 's-Hertogenbosch en omgeving Eindhoven acht de autoriteit veel minder groot dan tussen de beide ziekenhuizen.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in een zienswijze ten aanzien van het voornemen aangegeven dat de (bestuurlijke) fusie mogelijk negatieve gevolgen heeft voor de toegankelijkheid, de betaalbaarheid en kwaliteit van de ziekenhuiszorg in de omgeving van Tilburg.

Aanvragen vergunning
Om die reden heeft de NMa besloten dat voor de (bestuurlijke) fusie een vergunning vereist is. Indien partijen de vergunning aanvragen, zal de NMa de concurrentiesituatie nader onderzoeken.
De ziekenhuizen zullen, waarschijnlijk begin februari, een vergunning aanvragen. De NMa zal dan binnen minimaal 13 weken gaan beslissen of de fusieplannen akkoord zijn. De beoordelingstijd van de NMa stopt steeds als er vragen worden gesteld die door de ziekenhuizen moeten worden beantwoord. We houden er daarom rekening mee dat er geen besluit valt voor de zomer van 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten