dinsdag 20 december 2011

Revalidatie na een omgekeerde schouder prothese: handig voor de fysio!

In Shoulder and Elbow, het tijdschrift van de Britse Schouder en Elleboog Society, verscheen recentelijk onderstaande review over hoe te revalideren na een omgekeerde schouder prothese. Gezien de vragen die vaak rijzen bij de fysiotherapeut wanneer een patient(e) zich meldt voor revalidatie na een dergelijke operatie en de verschillende wijzen waarop een patien(e) vervolgens wordt benaderd, is het geen overbodige luxe deze review met suggesties voor een protocol van behandeling ter harte te nemen.

Het blijkt dat een dergelijke revalidatie vaak langer duurt dan 26 weken en dat het allemaal draait om de "re-education" van de deltoideus spier. Deze spier zal in de patient met een reversed schouderprothese de centrale rol dienen te gaan spelen in het eleveren en abduceren (omhoog brengen) van de arm, doordat het draaipunt van de schouder is verlegd. Deze situatie is gekozen omdat de spieren en pezen die daar van nature voor waren, dermate versleten, gescheurd en verdwenen zijn dat de schouder is gaan slijten, met als gevolg het niet kunnen optillen van de arm.

Dat een dergelijke revalidatie vaak langer duurt is goed te begrijpen omdat deze deltoideus spier in het vervolg bewegingen moet gaan veroorzaken waar deze spier al die tijd niet voor heeft bestaan. Het omscholen van deze spier en de besturing ervan is derhalve een cruciale, langdurige, lastige, maar vaak ook functiewinnende zaak.

Rehabilitation_following_reverse_total_shoulder_replacement_-_2011_-_Shoulder_&_Elbow.pdf Download this file

Geen opmerkingen:

Een reactie posten