woensdag 30 mei 2012

Metaal op Metaal heupen weer in de media: Elisabeth Orthopedie Tilburg legt uit

Op vrijdagavond 25 mei 2012 is door het programma KRO-Reporter een uitzending gewijd aan problemen met metaal-op-metaal prothesen, de zogenaamde MOM-prothesen. In het programma wordt gesuggereerd, dat Nederlandse orthopeden bewust zijn doorgegaan met het plaatsen van deze MoM-protheses ook toen men al wist dat er problemen met deze protheses waren. De medisch specialisten zouden dat gedaan hebben, vanwege banden met de industrie.

Orthopedie Elisabeth Tilburg neemt afstand van deze verdachtmakingen waar het de medisch specialisten van het ziekenhuis zou betreffen. Er zijn geen banden tussen de industrie en de vakgroep Orthopedie en/of individuele orthopeden werkzaam in het St. Elisabeth ziekenhuis, anders dan contracten voor onderwijs en educatie, zogenaamde consultancy contracten. Contracten, zoals door KRO-Reporter gesuggereerd, die betalingen relateren aan plaatsingen van protheses zijn pertinent niet aanwezig.

In het St. Elisabeth ziekenhuis wordt een regeling tegen belangenverstrengeling gehanteerd waaraan zowel medische specialisten als anderen zich binnen het ziekenhuis dienen te houden. In het geval van de aanschaf van de metaal-op-metaal protheses is volgens de geldende inkoopregels gehandeld. 

De medisch specialisten van het St. Elisabeth ziekenhuis hebben gehandeld in de oprechte overtuiging hun patiënten de beste behandeling te bieden, die op dat moment voorhanden was. Door betreffende artsen en door het ziekenhuis wordt zeer betreurd dat zich na plaatsing van protheses bij een aantal patiënten toch problemen hebben voorgedaan. Door de betrokken medisch specialisten wordt alles in het werk gesteld om de gevolgen hiervan voor de betrokken patiënten zo gering mogelijk te laten zijn.

Ondertussen is naar alle patienten een brief met uitleg over de verscherpte richtlijnen en de kwestie rondom metaal ionen in het bloed verstuurd (zie eerder op deze weblog) en hebben reeds vele patienten zich tot op heden laten controleren op deze metaalwaarden. Bij een aantal patienten met klachten heeft helaas een her-operatie moeten plaatsvinden.

Tot op heden zijn er vanuit de in het St. Elisabeth ziekenhuis behandelde patiëntengroep weinig andere klachten met MoM-heupprothese vernomen. De orthopedisch chirurgen doen gerichte extra na-controles mede op advies van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.  

Orthopedie Elisabeth Tilburg is inmiddels volledig gestopt met het plaatsen van metaal-op-metaalprotheses als oplossing bij heupproblematiek van patiënten. De patiënten die een dergelijke behandeling hebben ondergaan binnen het ziekenhuis worden nauwlettend gevolgd.

Via deze link is de uitzending te zien: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1252640

In het Medisch contact werden ook twee artikelen gepubliceerd die een meer relativerende visie geven op het ontstaan van de populariteit van de MoM heup. Via een interview met prof. Verhaar worden diverse antwoorden duidelijk op de prangende vragen die er ongetwijfeld zijn naar aanleiding van de stemmingmakende uitzending van KRO-Reporter.

Helft_ziekenhuizen_plaatst_slechte_kunstheup.doc Download this file
MC_21_2012_Dossierinleiding_MoM[1].pdf Download this file

Geen opmerkingen:

Een reactie posten