woensdag 24 oktober 2012

Orthopedie Elisabeth Tilburg geeft TRICKS & TIPS IN ELBOW SURGERY in Wrightington

Op 18 en 19 oktober 2012 maakte dr Taco Gosens van Orthopedie Elisabeth deel uit van de faculty op het symposium TRICKS & TIPS IN ELBOW SURGERY in het WRIGHTINGTON HOSPITAL in Engeland.

Dit ziekenhuis is bekend in de orthopedische wereld door zijn historische belang. In dit ziekenhuis werkte en innoveerde Sir John Charnley als orthopedisch chirurg. Hij bedacht de basis voor de huidige totale heupprothese, nl het gebruik van botcement en polyethyleen om een kunstheup te implanteren. Ook de speciale luchtbehandeling ter infectiepreventie is een van zijn ideeën.

Op deze historische grond werd nu dus het
twee-jaarlijks symposium gehouden met voordrachten door een internationale faculty over diverse actuele onderwerpen in de elleboog chirurgie. De overige sprekers naast enkele Engelse sprekers kwamen uit Denemarken, Frankrijk, Schotland, Nederland en Zuid-Afrika.

Dit jaar werden door Taco Gosens de voordrachten "acute traumatic elbow instability" en "tennis elbow: a non-surgical disease?" gehouden. Met name in de laatste voordracht probeerde de organisatoren de Tilburgse orthopeed uit te dagen gezien de diverse publicaties in internationale tijdschriften over de injecties met Platelet Rich Plasma bij oa de tenniselleboog. Of de tenniselleboog inderdaad gezien moet worden als een probleem wat niet chirurgisch opgelost moet worden, dient uiteraard "nee" gezegd te worden: Er is geen enkele therapie voor een tenniselleboog die 100% succes garandeert, maar het injecteren met PRP (vooralsnog experimenteel) dient in de ogen van Taco Gosens zeker overwogen te worden alvorens een chirurgische oplossing te overwegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten