zaterdag 20 oktober 2012

Elisabeth Orthopedie Tilburg eerste van Brabant met kraakbeentransplantatie.

Onderstaand artikel verscheen in De Maasroute op 17 okt 2012:

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2012/oktober/17/elisabeth_helpt_patiA_nt_me...

Het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg is het eerste ziekenhuis in Brabant dat een nieuwe, innovatieve kraakbeentherapie aanbiedt. Hiermee kunnen patiënten met letsel aan het kraakbeen in de knie worden geholpen. Nu lijden deze patiënten onnodig pijn en raken vaak arbeidsongeschikt. De beschadiging, veroorzaakt door bijvoorbeeld sporten, zware arbeid of een ongeluk, treft vooral jonge volwassenen.

Orthopedisch chirurg Jacob Caron legt uit hoe met lichaamseigen cellen defecten aan het kraakbeen worden hersteld. Nu het College voor Zorgverzekeringen afgelopen zomer groen licht heeft gegeven voor de vergoeding van de kraakbeentherapie kunnen de eerste patiënten worden behandeld. Naar verwachting gaat het jaarlijks om enkele tientallen patiënten in Brabant.

Orthopedisch chirurg Jacob Caron is verantwoordelijk voor de behandeling. Hij heeft de afgelopen drie jaar al in onderzoeksverband meerdere patiënten met de nieuwe therapie op de been geholpen. “De resultaten zijn heel goed, veel patiënten kunnen weer zonder pijn sporten.”

Caron: “Kraakbeen heeft amper vermogen om zichzelf te herstellen. Als de knie slijt is er eigenlijk geen weg meer terug. De weefsels die wel uit zichzelf herstellen, zijn te zwak en zullen vroeger of later barsten. Wij herstellen de knie met lichaamseigen cellen. De behandeling bestaat uit twee ingrepen. We kijken eerst met een glasvezelcamera in de knie om vast te stellen hoe groot de beschadiging is en om losse stukjes kraakbeen te verwijderen. Van gezond weefsel nemen we vervolgens een monster dat we gebruiken om kraakbeencellen te kweken in het laboratorium. Na negen tot dertien weken gaan we over tot het implanteren van de kraakbeencellen”. “Dan volgt de tweede ingreep, een open-knie-operatie. We verwijderen het aangetaste kraakbeen. En plaatsen de gekweekte kraakbeencellen terug. Deze cellen hechten zich vast aan het bot en omliggende kraakbeen en beginnen nieuw kraakbeenweefsel te vormen. Dat betekent dat de patiënt minstens twee weken de knie niet mag belasten. Daarna wordt er een schema opgesteld om de druk langzaam op te voeren, net zo lang totdat de patiënt weer helemaal de oude is. De revalidatie gebeurt onder intensieve begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten.”

De nieuwe behandelmethode is veelbelovend. Toch komen niet alle kniepatiënten in aanmerkingen voor de therapie.
Caron: “We hanteren strenge selectiecriteria, om onnodige ingrepen en teleurstellingen te voorkomen. De nieuwe therapie biedt goede kansen op genezing bij patiënten tussen de 15 en 55 jaar, waarbij het omringende kraakbeen in de knie onbeschadigd is”.

De polikliniek Orthopedie is bereikbaar via telefoonnummer (013) 539 80 23.

Patiënten kunnen snel terecht, want de poli kent geen wachttijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten