vrijdag 30 maart 2012

Minimaal invasieve rugoperaties door orthopedie Elisabeth Tilburg: 100e post op deze weblog

Onderwerp van deze jubileum post op deze weblog van Orthopedie Elisabeth Tilburg is een actueel onderwerp, maar tegelijkertijd controversieel.

Recentelijk maakte het college van verzekeraars wereldkundig dat de minimaal invasieve spondylodese geen verzekerde zorg zou zijn

http://www.vagz.nl/index.php/the-news/1046-cvz-mi-plif

" In eerdere adviezen heeft het College aangegeven dat een spondylodese middels posterior lumbar interbody fusion (PLIF) een ingreep is die voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk. 
Het minimaal invasieve aspect van de procedure omvat echter niet alleen het, met gebruik van het Sextant systeem, percutaan plaatsen van de pedikelschroeven. Ook de benadering van de spina met een buisvormig retractieapparaat (tubular retector) en de preparatie (distractie) van de intervertebrale ruimte verschillen met de standaard open PLIF.
Daarbij blijkt uit de literatuur dat ervaring met de minimaal invasieve technieken belangrijk is voor het (technisch) slagen van de operatie. Van een, relatief eenvoudige, technische variant op de open PLIF kan daarom niet gesproken worden. 
Om te voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk is het noodzakelijk dat de MI-PLIF eerst in goede vergelijkende studies op veiligheid en lange termijn effectiviteit is onderzocht. De in de search gevonden studies hebben vooral korte termijn peri- en postoperatieve uitkomsten onderzocht. Uit vergelijkende studies van mindere kwaliteit blijkt dat de MI-PLIF op de korte termijn vergelijkbare klinische effecten heeft als PLIF. 
Daartegenover staat dat de klinisch relevante lange termijn effecten nog niet goed in kaart zijn gebracht en dat, mede vanwege de steile leercurve, de veiligheid (met name perioperatieve [technische] complicaties) beter onderzocht moet zijn om de MI-PLIF als reguliere ingreep uit te gaan voeren. 
Gezien bovenstaande kan nog niet gesteld worden dat de MI-PLIF techniek voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk." 

De door de zorgverzekeraars gevolgde redenering dat het minimaal invasieve methode  eerst vergeleken moet worden met de maximaal disruptieve methode, is verlangen te bewijzen dat men alvorens uit een vliegtuig te springen een parachute omgespt. Het nut van een dergelijk vangzeil is nooit prospectief onderzocht en me dunkt dat de inclusie voor een dergelijke studie lastig zal verlopen.....

Op 13 april 2012 zal het St. Elisabeth ziekenhuis het decor zijn van een symposium dat het 10-jarig jubileum van de minimaal invasieve en computergenavigeerde spondylodese van de lage rug in het Tilburgs ziekenhuis viert. Uit onderstaande aankondiging kan opgemaakt worden dat nationale en internationale coryfeeen dit symposium komen opluisteren. De door de verzekeraars opgeworpen bezwaren worden op dit symposium succesievelijk beantwoord.

[[posterous-content:pid___0]]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten