woensdag 24 april 2013

Orthopedie Elisabeth Tilburg op symposium over de heupfractuur bij de oudere patient

Vandaag werd in de aula van het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg een symposium gehouden "De oudere patiënt met een heupfractuur: Wat te doen?"

Dit symposium werd georganiseerd door het Netwerk Acute Zorg Brabant.
Vragen die in de uitnodiging reeds werden opgeroepen werden door een gemêleerd publiek bediscussieerd: Opereren? En daarna...? En als de patiënt niet geopereerd wil worden, of dement is? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe verlicht je de pijn voor deze patiënten in de ambulance? Wat doen we nu (al) in Brabant?

Bij monde van Taco Gosens werd Orthopedie Elisabeth Tilburg vertegenwoordigd. In zijn presentatie werd stilgestaan bij het soms reflexmatig opereren van deze fragiele patiënten. Hij brak een lans voor bezinning alvorens te opereren. Oud coassistent (en tegenwoordig anios Heelkunde in het EZ) presenteerde de resultaten van een systematische review van de literatuur naar de vergelijking van de verschillen in resultaten tussen wel en niet opereren. Hoewel de voorkeur blijkt te liggen bij een operatieve benadering, is er in geselecteerde gevallen een goed en bevredigend resultaat te behalen met een niet-operatieve behandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten