woensdag 6 juni 2012

Orthopedie Elisabeth Tilburg straks samen met Tweesteden Orthopedie?

EZ en TSz vragen vergunning bestuurlijke fusie aan

Het EZ en het TweeSteden ziekenhuis hebben een vergunning aangevraagd voor een bestuurlijke fusie. Beide ziekenhuizen verwachten dat ze dan kwalitatief betere zorg in de regio Midden-Brabant kunnen leveren. De vergunning is aangevraagd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de NMa.

Door de verdergaande samenwerking is er meer ruimte om te investeren, maar ook om verdergaand te specialiseren. De ziekenhuizen kunnen daardoor beter voldoen aan de volume- en kwaliteitseisen.

De bestuurlijke concentratie van de twee ziekenhuizen is eigenlijk een hereniging, aangezien ze vroeger één organisatie waren. De rechtsvoorgangers van beide ziekenhuizen vielen oorspronkelijk onder de in 1827 opgerichte Stichting Het Rooms Katholiek Gasthuis. Door deze gezamenlijke basis werken de ziekenhuizen ook nu al op veel terreinen intensief samen. Zo worden de laboratoria en de ziekenhuisapotheek gedeeld en zijn de specialisten van de stadsmaatschappen Longgeneeskunde, Heelkunde, Neurologie, Urologie en de stadsvakgroep Reumatologie in beide ziekenhuizen actief.

De beide maatschappen orthopedie waren voorheen ook een maatschap. De huidige tijden waarin de patient steeds specifiekere zorg verdient en er technisch veel meer mogelijk is vraagt om verregaande superspecialisatie binnen de orthopedie, iets wat alleen maar mogelijk is door de beide maatschappen samen te voegen.

Economisch onderzoek

De NMa besloot in december 2011 dat het melden van de voorgenomen bestuurlijke fusie niet voldoende was. Daarom is de afgelopen maanden de vergunningsaanvraag voorbereid. In deze aanvraag wordt onder meer beschreven dat partijen verwachten dat de bestuurlijke fusie aanzienlijke voordelen met zich mee brengt. Bovendien zijn beide ziekenhuizen van mening dat dit niet leidt tot een significante belemmering van de mededinging op (een deel van) de Nederlandse markt. Dit wordt bevestigd door een economisch onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau in opdracht van de ziekenhuizen.

Een beslissing op de aanvraag wordt medio september verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten