woensdag 11 april 2012

St. Elisabeth Ziekenhuis draait verzoeknummers op operatiekamer.

In het kader van het willen worden van het liefste ziekenhuis van Nederland worden diverse projecten en diverse initiatieven uitgebouwd. Niet alleen is men op de poli orthopedie en de verpleegafdeling bezig met het a la carte behandelen van de orthopedische gasten van het ziekenhuis, ook op de operatieafdeling is een lovenswaardig initiatief gaande.

Onderstaand artikel verscheen op de website van het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg.

Onder narcose met je favoriete muziek.

Anesthesiemedewerker Peter van Dun regelt het muziekvolume, terwijl de patiënt onder narcose wordt gebracht.

Onder narcose gaan op de operatiekamer, terwijl je op de achtergrond je favoriete muziek hoort. Het is mogelijk in het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis. Het initiatief dat anesthesiemedewerker Peter van Dun enige tijd geleden nam, is een succes. Daarom heeft het ziekenhuis dit op alle operatiekamers mogelijk gemaakt.

“ Patiënten raken minder gestrest onder narcose als ze tot rust komen en worden daarna ook rustiger wakker. Enerzijds door aan iets leuks te denken, want waar je mee gaat slapen word je ook mee wakker. Anderzijds omdat muziek helpt om je beter te voelen. Daarom ben ik met een proef begonnen, waarbij mensen mogen zeggen wat hun favoriete muziek is”, zegt Van Dun.

Positieve reacties

De proef bleek een groot succes. Omdat Van Dun werkt met internet, kunnen de patiënten echt verzoeknummers doorgeven. De reacties zijn zonder uitzondering positief, vertelt hij: “Mensen zijn echt enthousiast, en zeggen dat ze nog nooit zo relaxed onder narcose zijn gegaan.” Zelf ziet hij ook de meerwaarde van deze extra service: “Ik coach patiënten die onder narcose gebracht worden en dat duurt enkele minuten. In die tijd kon ik met betrekking tot het verminderen van stress eigenlijk weinig voor ze betekenen. Nu kan elke anesthesiemedewerker dat wel. Het kost niets, en het levert beslist meerwaarde.”

Krönungsmesse

Zo speelde hij voor een oncologiepatiënte, die erg gestrest was voor een operatie, op haar verzoek de Krönungsmesse van Bach: “Al na de eerste noten zag ik haar ontspannen, en ze viel echt met een glimlach op haar gezicht in slaap.”

De anesthesiemedewerkers in het ziekenhuis krijgen allemaal luidsprekers op hun anesthesie werkstation, waardoor ze muziek van internet kunnen laten horen in de OK. Daardoor kunnen binnenkort alle patiënten die geopereerd worden in het St. Elisabeth Ziekenhuis luisteren naar hun lievelingsmuziek als ze onder narcose gaan.

Lief

Ook de Raad van Bestuur is bijzonder te spreken over het initiatief van Van Dun. “Dit is bij uitstek een voorbeeld van hoe je met een kleine investering een wezenlijke bijdrage kunt leveren aan het welzijn van patiënten. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe je in een lief ziekenhuis met patiënten om moet gaan”, stelt bestuurder Marcel Visser.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten