maandag 16 april 2012

Rugcongres door Elisabeth Orthopedie Tilburg groot succes.

Op vrijdag de 13e april werd het 10 jarig bestaan van de minimaal invasieve rugchirurgie met de Sextant techniek in het Tilburgse St. Elisabeth ziekenhuis opgeluisterd met een congres met een faculty met internationaal aanzien.

Rond de 100 geïnteresseerden: orthopeden, huisartsen, revalidatieartsen, neurologen, fysiotherapeuten, verzekeringsartsen en veel personeel uit het St. Elisabeth ziekenhuis (OK, poli, afdeling) bzochten dit jubileum congres.

De officiële opening van het congres door lid van de Raad van Bestuur van het St Elisabeth ziekenhuis prof. dr. Bart Berden reflecteerde duidelijk dat de leiding van dit ziekenhuis trots is op wat er in teamverband in het St. Elisabeth ziekenhuis voor rugpatiënten wordt gedaan.

De openingsceremonie werd met een gouden randje omlijst door een stukje bijzondere acrobatiek door een koppel (‘IJs en Weder’). Zij gaven op serene wijze en met mooie muziek op een heel knappe manier uitbeelding wat de ‘sagittale balans’ voor een rug betekent: het in balans terug brengen van de wervelkolom leidt tot fraaie resultaten.

Fysiotherapeut Koos Verwer liet op volstrekt Amsterdamse wijze zien hoe je veel patiënten met goede instructies vaak van hun rugpijn kunt afhelpen, en een patiënt kwam vertellen hoe dat in de praktijk is gegaan.

Dat dit niet in alle gevallen lukt is een feit dat helaas waar is. In dat geval zal de streng geselecteerde patient een kandidaat kunnen zijn voor de Sextant operatie.

De voordrachten waren van hoog niveau en met bijzondere onderwerpen waarbij de rugchirurgie uiteraard centraal stond, waarbij vooral Jean Charles Le Huec uit Bordeaux (President van de European Spine Society) een interessante voordracht hield over de sagittale balans van de wervelkolom.

Oud Elisabeth-directeur Wim van der Meeren en thans directeur van CZ probeerde om roet in het eten te gooien door toch te twijfelen aan het nut van deze operatietechniek. De ziektekostenverzekeraar overweegt om de Sextant operaties niet meer te vergoeden omdat niet bewezen is dat het werkt en dat het beter is dan de oude technieken. Daarbij is deze operatie duurder dan de methode waarbij oude technieken. En hij wilde ook wel eens weten hoe het na 10 jaar is.

Elisabeth orthopeed Jan de Waal Malefijt reposteerde deze aanval met een presentatie van een vergelijk tussen 190 Sextanten en 175 open procedures. De data, die in 2008 zijn verzameld, liegen er niet om: in alle opzichten sneller, beter, minder pijnlijk en vlug aan het werk.

Dus de vraag of we wel moeten doorgaan en of deze techniek wel werkt, werd beantwoord met de vraag of het zinvol is om zonder parachute uit een vliegtuig te springen ..... Dit is tenslotte nooit bewezen en zal waarschijnlijk nooit bewezen meer worden!

De aanval op het nut van de Sextant procedure overtuigend overnemend, werd vervolgens de eerste Sextant patiënt naar voren geroepen, geopereerd op 17 april 2002. Zij legde aan het publiek, en met name aan Wim van der Meeren, uit dat haar leven sinds 10 jaar weer geweldig is, met lof voor het spinale team van het St. Elisabeth ziekenhuis.

En zo kwam er toch nog een bergje slagroom op de prachtige taart, waarop in marsepein een afbeelding van de Sextant was gemaakt, die op deze dag door Cees de Nie, Jan de Waal Malefijt, Carel Diekerhof en Andy Spoor werd aangesneden.

PROGRAMMABOEKJE_13_april_2012.pdf Download this file

Geen opmerkingen:

Een reactie posten