maandag 28 november 2011

Frozen shoulder: spontane genezing en verbaal opereren.

In een Finse studiewelke recentelijk verscheen in Clinical Orthopaedics and Related Research wordt het natuurlijk beloop beschreven van de frozen shoulder.

Eerder op deze weblog was te zien dat in een zogenaamde meta-analyse er geen verschillen waren tussen de diverse behandelmethoden. Deze studie beschrijft dat 94% van de patienten met een spontane frozen shoulder ook weer spontaan tot normaal terugkeert en dus op functioneel gebied herstelt.

Wel wordt beschreven dat de gemiddelde ziekteduur 15 maanden bedroeg in de onbehandelde groep (supervised neglect) en 20 maanden in de reeds eerder behandelde groep (alles behalve manipulatie of operatie). Ook is er een groep beschreven welke werd gemanipuleerd (doorbewogen) onder narcose en ook deze groep behaalde in ruim 90% een terugkeer naar het normale functioneren van de schouder.

Met betrekking tot de vermindering van de pijn waarmee een frozen shoulder gepaard gaat traden ook weinig tot geen verschillen op tussen de groepen met dien verstande dat de spontane genezingsgroep er het beste vanaf kwam: Fifty-one percent of patients in the untreated group, 44% in the nonoperative group, and 30% in the manipulation group were totally pain free at rest, during the night, and with exertion. Pain at rest was less than 3 on the VAS in 94% of patients in the untreated group, 91% in the nonoperative group, and 90% of the manipulation group. The Constant-Murley scores averaged 83 (86%) in the untreated group, 81 (77%) in the nonoperative group, and 82 (71%) in the manipulation group, reaching the normal age- and gender-related Constant-Murley score.

Ook deze studie bewijst dus weer dat er eigenlijk geen basis is voor het ingrijpen door een (para)medicus in de behandeling van de frozen shoulder buiten het uitleggen enverklaren wat er met de schouder aan de hand is en wat het beloop zal zijn: verbaal opereren dus.

The_Natural_History_of_Idiopathic_Frozen_Shoulder_A_2-_to_27-year_Followup_Study.pdf.pdf Download this file

Geen opmerkingen:

Een reactie posten