vrijdag 7 oktober 2011

Angst en depressie voorspellen slechtere resultaten heup- en knieprothese

P118

Tijdens het najaarscongres van de NOV presenteerde Bram Hentenaar, orthopedisch chirurg in opleiding, de resultaten van een onderzoek naar depressie en angst kenmerken bij patiënten op de wachtlijst voor een heup- of knieprothese. Dit onderzoek werd gedaan door de samenwerkende opleidingsziekenhuizen Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, Reinier de Graaf Gasthuis Delft en het St. Elisabeth ziekenhuis Tilburg.
Het bleek dat het voorkomen van depressie en angst evenveel voorkwam als bij patiënten met andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Ook waren de symptomen voor en na de operatie erger bij patiënten met angst of depressie.
Met andere woorden: een angstige of depressieve patiënt heeft meer last voor de operatie en houdt meer last erna. Mogelijk kan in de toekomst reeds voor de operatie aan deze symptomen gewerkt worden om een patiënt zoveel mogelijk te laten profiteren van de orthopedische operatie.
Op de foto links Max Reijman, onderzoeker in het Erasmus Medisch Centrum uit Rotterdam, rechts Bram Hentenaar, orthopedisch chirurg in opleiding in het St. Elisabeth ziekenhuis Tilburg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten