Bij de omgekeerd hybride heupprothese wordt de steel zonder botcement ingebracht (deze wordt er klem ingeslagen, de zgn ingroeiheup) en het kommetje wordt met botcement aan het bekken gefixeerd.
Deze conclusie trokken de onderzoekers na het bestuderen van bijna 4000 primaire heupvervangingsoperaties op deze wijze. De gecementeerde heupprothese wordt vaker geplaatst bij de patient boven de 65 jaar, eronder wordt vanwege de mindere resultaten vaak voor een alternatief gekozen. De volledig ongecementeerde prothese is zo'n alternatief, maar hier treedt snel slijtage op van de kom met een hernieuwde operatie tot gevolg. Ook de hybride heup (cement voor de steel maar een ingroeikommetje) is geprobeerd om deze slijtage problemen bij de voornamelijk jongere patienten te bestrijden. Om deze reden is ook een tijd de resurfacing heupprothese populair geweest, maar vanwege metaalslijtage en een bepaald merk met fabrikagefouten staat deze methode ter discussie (zie elders deze weblog).
In het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg wordt, net als in deze studie, reeds een tiental jaren de omgekeerd hybride (cement voor de kom en een ingroeisteel) gebruikt voor de patient onder de leeftijd van 65 jaar.
Hoewel de resultaten van deze studie geïnterpreteerd kunnen worden als de onderzoekers doen 'de omgekeerd hybride heupprothese is een goed alternatief voor de gecementeerde heupprothese' kan natuurlijk ook het omgekeerde gelden. De omgekeerde hybride heupprothese is duurder dan de totaal gecementeerde versie, hetgeen in deze tijden van schaarste uiteraard ook een issue is. Opgemerkt moet hierbij wel worden dat het 'slechts' de 10-jaars resultaten betreft: wellicht wordt het verschil in de komende jaren pas duidelijk.
Op dit moment worden de resultaten van de uiteraard veel kleinere groep patienten met een omgekeerd hybride heupprothese uit het St. Elisabeth ziekenhuis bestudeerd om te kijken of de resultaten overeen komen met deze grote groep uit Noorwegen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten