zaterdag 24 maart 2012

Extra achtergrond in verband de kwestie MoM heupprotheses.

Recentelijk is er in de media onrust onstaan omtrent de mogelijk schadelijke gevolgen die een metaal-op-metaal heupprothese kan hebben voor de patient. Er is veel onduidelijkheid (en onjuistheid) in de diverse berichten via radio, tv en krant verspreid, waar door patienten zich onnodig zorgen maken.
Reeds vorig jaar wees de Nederlandse orthopedie Vereniging op de morele plicht die operateurs hadden hun patienten te blijven controleren bij het plaatsen van een heup welke zich nog niet afdoende had bewezen in de vakliteratuur. Dat gold ook voor de metaal-op-metaal prothese zoals bij een resurfacing of een zgn big-ball prothese. In het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg werden alle patienten voor de operatie op de hoogte gebracht dat een dergelijke prothese zich niet had bewezen in de literatuur en dat de lange termijnsgevolgen onbekend waren. Daarnaast werd reeds voor dit advies van kracht werd op eigen initiatief een zgn database opgezet waarin de jaarlijkse gegevens werden verzameld van hen die een dergelijke prothese hadden gekregen.
Recentelijk is een verscherping van de richtlijnen ontstaan waarbij het metaalgehalte in het bloed bepaald dient te worden. In het geval dat de waarden onaanvaardbaar hoog zijn kan een revisieoperatie van de betrokken heup worden gedaan. De vraag resteert echter wat onaanvaardbaar hoog is en of ook patienten zonder klachten een dergelijke operatie moet worden aangeboden?
De maatschap orthopedie heeft een brief opgesteld om onze patienten uit te nodigen voor deze jaarlijkse controles met de volgende strekking:
Aanvankelijk is in andere landen gebleken dat de zogenaamde ASR heupprothese door fabrikageproblemen een verhoogde slijtage laat zien. Deze prothese is intussen van de markt gehaald, maar er is ook media-onrust ontstaan over andere merken protheses die ook een metalen bol in een metalen kom hebben.
Wij kunnen ons goed voorstellen dat u zich zorgen maakt als u al deze berichten hoort en leest. Daarom stellen wij voor om de heupprothese die bij u is ingebracht te controleren, en daar een röntgenfoto van te maken. Ook als u er helemaal geen last van hebt, bent u toch van harte welkom. Hopelijk kunnen wij eventuele onrust over de metaal-op-metaal heupprothese, die bij u is toegepast, wegnemen. Gezien de mogelijke gevolgen van metaalslijtage deeltjes in het bloed willen wij u ook aanbieden de metaalwaarde in het bloed te laten bepalen.

Bij eventuele klachten kan verder onderzoek via een echo, CT of MRI worden overwogen, maar dat zullen we uiteraard eerst met u bespreken.

 

De British Medical Journal heeft recent een aantal artikelen gepubliceerd over de zorg m.b.t. de MoM heupprotheses:

Ook verscheen de voorzitter van de NOV op 20 maart jl in het NOS journaal: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1244509

Geen opmerkingen:

Een reactie posten