donderdag 7 juni 2012

Nice Shoulder Course: voorste schouderinstabiliteit update..

Op de Nice Shoulder Course in Nice, een congres dat tweejaarlijks de toonaangevende schouderchirurgen bijeen brengt, stond de voorste schouderinstabiliteit vandaag centraal.
De voorheen in de literatuur geldende mening dat een naar voren geluxeerde schouder na repositie nabehandeld moet worden in exorotatie werd in de eerste voordracht al weersproken op wetenschappelijke gronden en klinische resultaten: voor het recidief percentage maakte dit niet uit.
Vervolgens werd besproken hoe te handelen bij de eerste luxatie van een schouder: conservatief of toch operatief? Het bleek dat met name de patiƫnten met een hoog risicoprofiel (jonge actieve mannen) van een operatie reeds na hun eerste luxatie profiteren. Wachten op een recidief is in deze groep dus niet aanbevolen.
Of de arthroscopische benadering ter stabilisatie van de schouder dan de beste benadering is, werd door enkele volgende sprekers tegengesproken, hetgeen bleek uit de titel van een van de voordrachten: "Crying over my 10 year results of arthroscopic Bankart repair".
Om dit recidief probleem op te lossen werd vervolgens het Franse stokpaardje "de Bristow-Latarjet operatie" van stal gehaald, een operatie waarbij het processus coracoideus met spieraanhechtingen naar de voor-onder-rand van het schouderkommetje wordt verplaatst om de schouder te stabiliseren. Enkele sprekers zien in de arthroscopische versie van deze operatie de toekomst, maar hieraan kleven vooralsnog zoveel nadelen dat de techniek nog moet worden verbeterd alvorens ook in het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg deze operatie via een kijkoperatie gangbaar wordt.
Van de open Bristow-Latarjet is overigens door Elisabeth orthopeden Spoor en de Waal Malefijt een fraai artikel gepubliceerd enkele jaren terug, dat de resultaten van deze operatie in Tilburgse handen beschrijft.
Het belangrijkste punt tijdens de discussies bleek de patient selectie te zijn: welke patient moet welke operatie hebben om het recidief percentage zo laag mogelijk te hebben?
De ISIS score bleek hier een fraai hulpmiddel (zie illustraties). Bij een score lager dan 3 werd een arthroscopische fixatie van het labrum geadviseerd, hoger dan 3 leidde bij een hyperlaxiteit tot een Trillat procedure naast de scopische labrum repair (iets wat zowel open als scopisch kan), hoger dan 3 met botverlies aan glenoidale zijde tot een Bristow-Latarjet procedure en hoger dan 3 met een grote impressiefractuur aan humerale zijde tot een scopische labrum repair met een kapselremplissage aan de achterzijde van de schouder.
Deze behandelstrategie wordt ook door Orthopedie Elisabeth Tilburg gehanteerd.
De rest van deze schoudercursus staat in het teken van het repareren van de gescheurde pees in de schouder en een zgn "complications-day", waarbij men het meest leert van de complicaties die uiteraard alleen een ander overkomen!

woensdag 6 juni 2012

Orthopedie Elisabeth Tilburg straks samen met Tweesteden Orthopedie?

EZ en TSz vragen vergunning bestuurlijke fusie aan

Het EZ en het TweeSteden ziekenhuis hebben een vergunning aangevraagd voor een bestuurlijke fusie. Beide ziekenhuizen verwachten dat ze dan kwalitatief betere zorg in de regio Midden-Brabant kunnen leveren. De vergunning is aangevraagd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de NMa.

Door de verdergaande samenwerking is er meer ruimte om te investeren, maar ook om verdergaand te specialiseren. De ziekenhuizen kunnen daardoor beter voldoen aan de volume- en kwaliteitseisen.

De bestuurlijke concentratie van de twee ziekenhuizen is eigenlijk een hereniging, aangezien ze vroeger één organisatie waren. De rechtsvoorgangers van beide ziekenhuizen vielen oorspronkelijk onder de in 1827 opgerichte Stichting Het Rooms Katholiek Gasthuis. Door deze gezamenlijke basis werken de ziekenhuizen ook nu al op veel terreinen intensief samen. Zo worden de laboratoria en de ziekenhuisapotheek gedeeld en zijn de specialisten van de stadsmaatschappen Longgeneeskunde, Heelkunde, Neurologie, Urologie en de stadsvakgroep Reumatologie in beide ziekenhuizen actief.

De beide maatschappen orthopedie waren voorheen ook een maatschap. De huidige tijden waarin de patient steeds specifiekere zorg verdient en er technisch veel meer mogelijk is vraagt om verregaande superspecialisatie binnen de orthopedie, iets wat alleen maar mogelijk is door de beide maatschappen samen te voegen.

Economisch onderzoek

De NMa besloot in december 2011 dat het melden van de voorgenomen bestuurlijke fusie niet voldoende was. Daarom is de afgelopen maanden de vergunningsaanvraag voorbereid. In deze aanvraag wordt onder meer beschreven dat partijen verwachten dat de bestuurlijke fusie aanzienlijke voordelen met zich mee brengt. Bovendien zijn beide ziekenhuizen van mening dat dit niet leidt tot een significante belemmering van de mededinging op (een deel van) de Nederlandse markt. Dit wordt bevestigd door een economisch onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau in opdracht van de ziekenhuizen.

Een beslissing op de aanvraag wordt medio september verwacht.

vrijdag 1 juni 2012

Regionale opleidingsdag in Rotterdam: Elisabeth Orthopedie Tilburg presenteert

Op de regionale opleidingsdag voor de orthopedisch chirurgen in opleiding uit de regio Rotterdam-Delft-Tilburg presenteerde ook Elisabeth Orthopedie Tilburg bij monde van Diederik Doyer, Bas van Dun, Sander Peeters en Demien Broekhuis de resultaten van onderzoek uit dit Tilburgse ziekenhuis. Ook oud-collegae Yvon den Hartog, Bram Hentenaar en Paul de Baat deden van zich spreken op wetenschappelijk gebied.
Diederik Doyer presenteerde de resultaten van een operatie van de grote teen bij een beperking in het afwikkelen van de voet. Bas van Dun liet zien dat de bewegingen van de afzonderlijke nekwervels in de literatuur spaarzaam zijn beschreven en dat kennis hierover onontbeerlijk is in de discussie over prothese of van de tussenwervelschijven in de nek. Aan de hand van een casusbeschrijving besprak Sander Peeters het nut van een punctie bij een tussenwervelontsteking in de rug. Demien Broekhuis besprak enkele zeldzame gevallen van hemangiomen (bloedvatgezwellen) in de wervelkolom.
Deze regionale opleidingsdag werd druk bezocht en geeft daarmee uiting aan de bloei van de samenwerking tussen de afdelingen orthopedie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg.