zaterdag 7 april 2012

Schouder vastzetten met schroeven alleen genoeg?

In Shoulder and Elbow (het tijdschrift van de Britse Elleboog en Schouder vereniging) verscheen deze maand een artikel geschreven door Bas Bosmans, orthopedisch chirurg, thans werkzaam in Utrecht en Zeist, opgeleid in het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg, met medewerking van oa dr. Taco Gosens over de resultaten van het vastzetten van de schouder.
Een dergelijk zeldzame operatie is een laatste operatie voor verscheidene problemen van de schouder, zoals instabiliteit, infectie of peesrupturen met slijtage van het gewricht.
Patiƫnten geopereerd in Rotterdam en Amersfoort werden gecombineerd en vergeleken mbt de wijze van vastzetten: plaat en schroeven versus schroeven alleen. Hoewel het materiaal even vaak verwijderd diende te worden na verloop van tijd leek het risico op niet vastgroeien van de schouder groter bij een arthrodese met schroeven alleen.
Uiteraard is een vastgezette schouder niet te vergelijken met een normale schouder, maar voor hen die een dusdanig probleem hebben met de schouder als hierboven genoemd, betekent een geslaagde arthrodese van de schouder (omodese) een forse verbetering van de toestand in vergelijking met voor de operatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten